1.) Alaptényezők
Név: Toscano
Típus: CLASSICO & TOSCANELLO
Hossz: 150 mm ; 77 mm
Gyűrűméret: max.: 13 mm ; 13 mm
Készítése: Gépi sodrású.
Hol készült: Olaszország ( Manifatture Sigaro Toscano )
Magyarországi forgalmazó: Cigar Tower
Ár: Classico: 750,- Ft / 1 szál ( 3400,- Ft / 1 doboz = 5 szál ) ; Toscanello: 2400 ,- Ft / 1 doboz = 5 szál
Értékelés (1 – 5 -ig): 4,5
2.) Külsőségek
Csomagolás: A Classico szivarok a kartondobozon belül celofánba vannak csomagolva. A Toscanello -k nincsenek celofánban.
Forma: Egyenetlenek és görbék. Súlyuk könnyű, tapintásra "kőkemények". Sapka részük vágott.
Borítólevél (szín, állag szerint): Mély sötétbarna. A felület rücskös és száraz, erezetben gazdag.
Gyűrű: Egyszerű.
Illat (gyújtás előtt): Tömény bors, kellemesen füstös.
3.) Gyújtás után
Égése: Rendkívül lassú, nagyjából egyenletes.
Szellőzés: Könnyű.
Aroma: Aromája nincs, de az ízvilága annál tartalmasabb. A legdominánsabb mind közül a bors, de érezhető még bőr és némi fás mellékíz.
Erősség: Erős.
Füst: Nagy és csípős. Illata borsos.
Hamu: Sötétszürke és tartja magát. Nagyon minimális a szóródás.
Változások fogyasztás közben: Formájából adódóan a Classico -t fogyasztás előtt középen ketté szokták vágni.
Már a legelső szíváskor megmutatkozik a szivar ereje, borsosságának töménysége és nagy füstje. Enyhén csípi és bizsergeti a fogyasztó száját. Fanyarság viszont egyáltalán nincs. A füstöt orron kiengedni nem ajánlott, mivel erősen mar. Egyébként is felesleges, mivel aromája nincs, ami miatt érdemes lenne ezzel a módszerrel élni.
A szivar feléhez érve folyamatosan enyhül a bors, illetve a szájon át kiengedett füst utóízeként érezhetővé válik a bőr és a fa. Bárminemű keserű mellékíz továbbra sincs.
Fogyasztási időtartam: kb.: 30 - 35 perc ( meglepően sok! )
4.) Ajánlás
Mikor jó: Étkezés után, nyugodt ücsörgés közben egy nagy pohár, száraz vörösborral. Ajándékozni csakis tapasztalt és erős szivarokat kedvelő fogyasztók számára érdemes.
Milyen gyakran: Alkalmi.
Megéri -e: Igen. Az ára talán elgondolkodtató, de azért még megfizethető. Ez egy nem hétköznapi szivarfajta, aminek az előállítása is különleges és igencsak sajátos. Értem ezalatt az áztatás/szárítás/érlelési eljárást és a szivar összekötőlevelének hiányát. Fontos megemlíteni, hogy a szivarokat hónapokig érlelik, mielőtt a boltokba kerülnének.
Egyedi formája, erős íze és füstje teszi igazán különlegessé ezt a tradicionális, olasz szivart.
Kiknek ajánlom: Tapasztalt szivarélvezőknek.