1.) Alaptényezők
Név: Herman Upmann
Típus: CORONAS MAJOR (szabvány méretezés szerint Petit Corona)
Hossz: 128 mm
Gyűrűméret: 15 mm
Készítése: Gépi vagy kézi, de 2002. óta többnyire kézzel készül.
Hol készült: Kuba (Nueva H. Upmann, José Martí)
Magyarországi forgalmazó: Pannon Tobacco Kft.
Ár: 2900,- Ft fölött
Értékelés (1 – 5 -ig): 4
2.) Külsőségek
Csomagolás: Rendkívül elegáns, alumínium csőtok, belül pedig egy szivarra tekert cédrusfalap található.
Forma: Kiváló. Súlya könnyű, de az állaga mégis tömör és rugalmas. Fejrésze bontatlan.
Borítólevél (szín, állag szerint): Érett dohánybarna. Rögös felülete mellett mégis szép és feszes a borítólevele. Erezete átlagos.
Gyűrű: Előkelő. Itt pedig a régi verzió látható.
Illat (gyújtás előtt): Szinte árad belőle a fa és a bőr.
3.) Gyújtás után
Égése: Gyönyörű, egyenletes vonalban ég, szépen lassan.
Szellőzés: Jó, bár időnként akadozhat.
Aroma: Fa és régi, cserzett bőr, lezárásként fehér bors.
Erősség: Közepes.
Füst: Átlagos mértékű, kellemes és káprázatosan finom illatú.
Hamu: Világosszürke, egyben marad, de nem érdemes kísérletezni vele. Időnként hullhat.
Változások fogyasztás közben: Az első néhány pöffentésben még igen zavarosak az ízek, de már így is felismerhető a fa a bőr és a bizsergető fehér bors. Mindez kellően telt és férfias mértékben. Az ízek hamar betöltik a fogyasztó száját és a füst kiengedése után is sokáig érezhetőek maradnak. Ez már most rendkívül kellemes.
Az első harmad után sokkal nemesebbé és kiadósabbá válnak az aromák. Igaz, a bors mintha eltűnne, de ennek köszönhetően a füst krémesebbé alakul. A füstben élvezhető fa ízét kifújva, a szájüregben régi, cserzett bőr marad, de ezen két jellegzetességnek az egymásból való átalakulása magával ragadó. Ha fogyasztó eddig nem volt igazán ellazulva, akkor ezt követően biztos azzá válik. Ráadásul a fa némi idő elteltével egyre gyakrabban kap füstös mellékízt, ami tovább növeli a szivar nemes jellegét.
Egészen a letételig megmarad a zamatos és tökéletesen felépített, intenzív ízvilága.
Fogyasztási időtartam: kb.: 40 - 45 perc
4.) Ajánlás
Mikor jó: Hosszú és fárasztó nap után, egy ízletes vacsorát követően egyedül. Ajándékozni tapasztalt fogyasztóknak érdemes a leginkább.
Milyen gyakran: Időnként.
Megéri -e: Magas az ára, de ha megengedheti magának az ember, akkor érdemes alkalmanként venni egyet. Kitűnő az állaga, a színe és az illata, kifinomult ízlésű a csőtokja, illetve a gyűrűje. Ízei érettek és pompás az összhangjuk.
Ezen szivarfajtát is érdemes lenne hosszabb ideig (hónapokig) pihentetni a humidorban, mert biztos vagyok benne, hogy sokkal többre képes, ha kellő ideig "érleli" a vásárló. Akárcsak a Montecristo esetében.
Kiknek ajánlom: Haladóknak, de tapasztalt fogyasztóknak inkább.