Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

- SZIVAROS.BLOG.HU -

Szivarokról, szivarkellékekről és szivarozással kapcsolatban.

PENÉSZ

2014. június 19. 07:00 - Herr_Jürgen

IMG_2183.JPG- Nagyobb felbontásban -

A szivarpenésszel kapcsolatban nagyon sok tévhit létezik. Gyakran azt állítják, hogy a szivaron megjelenő bolyhos foltok (vagy ehhez hasonló egyéb elváltozások) valójában a fogyasztás élvezeti értékét növelik, mivel ez egy minőségi fejlődés biztató jele. Ez egyáltalán nem így van, sőt éppen az ellenkezője az igaz. Esetenként a fogyasztó még az egészségét is kockáztathatja egy ilyen darab elszívásával.
Ennek az angol elnevezése a "Mold".

A tévedések oka, hogy van egy másik szokatlan folyamat, ami viszont valóban növeli a szivar minőségét, de ez egy igen ritka jelenség.
Ennek az angol elnevezése a "Plume" vagy más néven "Bloom".

 

A káros penész, avagy "Mold"

   Ennek több fajtája van mind állag, szín és típus szerint. Létrejöttének a legfőbb oka a humidorban lévő túlzottan magas páratartalom és hőmérséklet, illetve az állott levegő, amit az időszakos szellőztetés hiánya okozhat.
  Fontos időben észrevenni az elváltozásokat, mert nagyon könnyen és meglepően gyorsan átterjedhet a penész az egymás mellett tárolt szivarokra, vagy akár a doboz belső falára.


Jellegzetességek

Szín: Lehet fehér, szürke, sárga, zöld és kék.

Állag: Hálós vagy bolyhos, pamacs szerű.

Forma: Paca, folt, vagy kidomborodó félgömb jellegű.

Láthatósága: Nem csak a borítólevél felületén jelenhetnek meg, hanem a talpon, vagy akár a tölteléklevelek között.

   Típus: Vannak kevésbé kártékony és roppant káros fajták is. Az utóbbiak az emberi szervezetbe bejutva fertőzéseket okozhatnak.


Lehetőségek

   Elsősorban a személynek azt kell eldönteni, hogy mindennek ellenére is el akarja -e szívni a szivart vagy sem. Én nem kísérletezek az egészségemmel. Ez mindenkinek a saját felelőssége.

   Abban az esetben, ha az illető mégis kockáztat, a következőket szokták ajánlani. Elsősorban mérlegelni kell a penész milyenségét, mértékét és hát a szivar minőségét és árát.
   A fehér, hálós, vékony szálas változatokat könnyen (de azért óvatosan) le lehet törölni az adott szivarról. Ezt követően egy ideig (max. 12 óra) a többi szivartól külön kell tárolni egy száraz helyen, hogy a benne felgyülemlett nedvességet kiengedhesse. Ezek után újra lehet humidálni, de a fogyasztás előtt még pár napig megfigyelés alatt tartva, hogy valóban eltűnt -e a penész.
   A már szinte extrémen színezett fajták többnyire gyökeret engedtek a levélbe, és ezáltal nehezen is szedhetőek le. Ezekkel egyáltalán nem ajánlott többet foglalkozni, ki kell dobni! Ellenkező esetben a nyelven, a szájpadláson, szájüregben, torokban és az orrüregben durva fertőzések alakulhatnak ki.


A penészes humidor

  Nagyon aprólékosan, alkoholos kendővel kell kitakarítani. Ezután egy darabig érdemes még szellőztetni, majd a szivarokat újra bele lehet helyezni. Természetesen, a visszapakolás előtt a szivarokat is meg kell vizsgálni, nehogy újra baj legyen.
   Nagyon fontos, hogy a párásítókat is leellenőrizze az ember! Fertőzött párásítókat mindig ki kell dobni, mert azokat nem lehet tökéletesen kitakarítani!

 

A kedvező folyamat, avagy a "Plume" / "Bloom"

   Ez a reakció a több éven át, megfelelő környezetben és körülmények között tárolt, kivételes és erősen olajos szivarokkal fordulhat elő. Egy teljesen természetes és a szervezetre egyáltalán nem káros jelenség.
   A dohánylevelekben lévő olajtartalom az idők során nagyon lassan elkezd kiáramlani a szivarból, ami a felszínre érve (a borítólevélen) megszilárdul. Kristályos állagúak és nagyon apró méretűek. Olybá tűnik, mintha a szivart vékony porréteg fedné. Időnként még rendszer is előfordulhat benne, miszerint az erezet vonalában sűrűbben láthatóak. Egyedülálló tulajdonsága ennek a jelenségnek, hogy az ilyen szivart bizonyos szögben, fénybe tartva megcsillanhatnak rajta a kristályok.

 (A képeken látható penészes szivar egy Romeo y Julieta - Churchill, de jelzem, nem ugyanaz a szál, ami az értékelések között megtalálható.)

                                                             
                            

komment
Címkék: 101
süti beállítások módosítása