Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

- SZIVAROS.BLOG.HU -

Szivarokról, szivarkellékekről és szivarozással kapcsolatban.

SZIVARGYÚJTÁS

2014. szeptember 03. 10:45 - Herr_Jürgen

 IMG_2507.JPG

 
A szivarvágáshoz hasonlóan, most is azt kell a felhasználónak elsősorban eldöntenie, hogy milyen mechanikájú gyújtó a számára a legkézenfekvőbb. Kiemelkedően fontos szempont a láng formája és hőfoka. Ezt követi azon tény, hogy milyen a szerkezet fogása, azaz mennyire kényelmes, mivel nem csak pár másodpercig lesz a szivarhoz tartva, hanem sokkal tovább.

A legjobb láng az, aminek a formája mindig egységes, pontos, jól kezelhető és látható.

Az eszköz kiválasztásakor figyelni kell arra, hogy hol lesz az alkalmazva, zárt térben vagy a szabadban. Változó légmozgás esetében könnyen félreéghet a szivar, ami ront a minőségen, csúnya lesz az égésvonal, ezáltal eltereli a figyelmet és elrontja a szivar fogyasztásának élvezetét. Zárt térben nincs légmozgás, ezért a gyújtó lángját semmi nem fogja lobogtatni.

Az egész procedúrát megelőzően a gyújtó töltöttségét is meg kell nézni, mert egy akadozó, nem megbízható láng használata is megkeserítheti a szivarozást. Olyan is előfordulhat, hogy elpiszkolódott a lángadó szelep, amit sűrített levegővel könnyedén meg lehet tisztítani.

Érdemes nagyobb összegért egy igazán minőségi és megbízható darabot venni, hogy a későbbiekben ne kelljen aggódni az előbbiekben felsorolt eshetőségek miatt.
Ami minden téren a legjobb és legkényelmesebb, az a szúrólángú öngyújtó. Ez nem egyezik meg a vihargyújtóval, de erről a későbbiekben szó fog esni.


                                                               


A gyújtás folyamata

A szivar meggyújtásának több módja is van. Ez a különböző eszközöknek és lángtípusoknak köszönhető.
A lényeg, ami minden szivar esetében egyformán történik, hogy a talp részhez csak a láng hegyét tartjuk.
Soha nem tesszük a tűz közepébe a szivart, csak szépen a láng széléhez tartva, lassan "pirítgatjuk".
A legfontosabb dolog a türelem és a nyugalom.

 01.JPGEleinte nincs a teljes felületén parázs. Ami ezen a képen látható, hogy sok helyen még csak feketére van pirítva a dohány, de nem izzik. Tovább kell pörkölni és forgatni az egységes égés érdekében.

 

 

 

 

02.JPG Itt már sokkal jobb a helyzet, de a hamun látható, hogy még alakítani kell rajta. Továbbra sem egységes az égés, de már nem sokon múlik. Abban az esetben, ha most már nem finomít tovább a fogyasztó a parázson, könnyen előfordulhat a félreégés.

 

 

 

03.JPGA kész parázs. Egyforma vastagságú és árnyalatú, finoman ráfújva mindenhol izzó dohány.

 

 

 

 

 

04.JPG

 Az égésvonal is egyenes.

 

 

 

 


Rosszul alakult gyújtást, a fogyasztás közben esetenként még lehet korrigálni, időnként olyan is előfordulhat, hogy mindennemű külső behatás nélkül, maga a szivar javít az égésének a vonalán.


                                                               

A gyújtóeszköz

Gyufa

IMG_2463.JPG

  Már ennek az egyszerű és hétköznapi terméknek is rengeteg különböző fajtája van. Ugyanakkor egyáltalán nem kell túlbonyolítani a dolgokat vele kapcsolatban. A lényeg, hogy a szabványos, konyhai gyufánál hosszabb változatot érdemes beszerezni.
   Használat közben arra kell figyelni, hogy a gyufa meggyulladását követően a méreganyagot le kell égetni, majd ez után lehet vele a szivarhoz közelíteni.
   A szivart némileg megdöntve tartjuk a gyufa fölé és lassan forgatjuk, hogy a hő egyenletesen érje a talp alsó részét. Amikor az égésvonal egységesnek tűnik, néhány apró pöffentéssel ellenőrizzük azt.

 

 

Előny: Természetes, jó a láng hőfoka és látható a formája.

Hátrány: Több szálat kell felhasználni, ami nehézkessé teszi az egész folyamatot (szivart letenni, új gyufát meggyújtani, szivart felvenni...). Kizárólag zárt térben lehet alkalmazni.

A hátrányt könnyen ki lehet küszöbölni egy előkészített, égő gyertyával. Ennek a folyamata a következő: több gyufát veszünk ki a dobozból, egyet meggyújtunk a gyertyán, majd a szivarhoz emeljük. Amikor a felhasznált gyufa tartása kényelmetlenné válik, eldobjuk a szivartálba, és egy új darabot tartunk a gyertya fölé, ezt követően folytatva a pirítás menetét.
Közvetlenül gyertyával soha nem szabad szivart gyújtani, akármennyire is kényelmesnek tűnik. A gyertya lángján keresztül a szivarba kerül a viasz illata/gőze, ami teljesen tönkreteszi az ízvilágot.

 

Cédruslapok / Cedar Spills

cedar.jpg   Magyarországon sajnos nem elterjedt szivargyújtási mód, pedig roppant ötletes és hangulatos.
   Kezelése egyező a gyufa szerintivel.

 

 

 

 

Előny: Teljesen természetes, kényelmes és könnyű kezelhetőség, jó hőfokú és látható láng.

Hátrány: Kizárólag zárt térben lehet használni, illetve némileg szemetel (az elhamvadt rész hullik).

Előállítása egyszerű, miszerint gyakran találhatóak szivardobozokban nagyobb lapok, amiket csupán egyforma szélességűre kell vágni.
   Külföldön természetesen van ezzel foglalkozó cég is, ami a vevő kívánsága szerinti mintákkal is ellátja az előre legyártott lapokat. Pl.: Commonwealth Cedar Spills.

 

Zippo

ZIPPO.jpg   A szokványos Zippo gyújtók egyáltalán nem alkalmasak szivarokhoz. Ennek oka, hogy a gyújtófolyadék (benzin) jellegzetes íze/szaga az első pöffentést követően a szivarba kerülve tönkreteszi az aromákat. Ugyanaz a probléma mint a gyertyával.

 


 

 

 

Előny: Kényelmes kezelhetőség, lángja látható és jó hőfokú.

Hátrány: Benzines lánganyag, ami tönkreteszi a szivar ízvilágát, illetve szellős területen nem állandó a láng formája és mérete.

A Zippo gyár viszont kifejlesztett egy bután gázos változatot is, ami kiváló szúrólángot ad. Ezt már nyugodtan lehet szivarokhoz is használni. Nevezetesen a Zippo - Blu szériát.

 

Gázgyújtó (szokványos láng)

IMG_2508.JPG  Nagyon sok változata van ennek a fajtának és összességében mindegyik alkalmas a szivargyújtásra, bár kényelmi szempontokból vannak igen hátrányos darabok. Figyelembe kell venni, hogy mekkora a láng, a nyomógombot folyamatosan nyomva kell -e tartani, illetve mennyire forrósodik fel a láng körül a fém. Hosszabb időn keresztül kell kézben tartani, így egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen a fogása.
   Használatakor a szivart megdöntve és folyamatosan forgatva a láng fölött kell égetni. Amikor az izzás szépen egységessé válik, a szivart az ajkak között fogva, pár apró pöffentéssel még egy kicsit a láng fölött tartani.

 

 

 

 Előny: Jó hőfokú és látható láng. A kezelhetőség milyensége változó.

Hátrány: Zárt téren kívül való használata nehézkes lehet a lobogó láng miatt. A kezelhetőség milyensége itt is változó.

Az egyértelműen legjobb gázgyújtók azon fajták, amiknek az adagoló gombját nem kell állandó nyomás alatt tartani. Ilyenek például a klasszikus módon kialakított S.T.Dupont vagy Dunhill gyújtók.

 

 

Vihargyújtó

IMG_2467.JPG   A modern gyújtóeszközök egyik legnépszerűbb változata. Sok pozitívuma van, amikre az előbbi fajták nem képesek, de a hátrányokról sem szabad megfeledkezni.
   Erőssége, hogy egyszerűbb, gyorsabb és pontosabb gyújtást eredményez. Felhasználása két lépésből áll, de mind a két esetben az a lényeg, hogy csak a láng hegye érje a szivart. Elsőként a szivar talp részével egyező vonalban, néhány centiméter távolságban kell tartani és körkörösen mozgatva pörkölni. Amikor a talp teljes felülete egységesen parázslik, a szivart az ajkak közé vesszük és közben aprókat pöffentve, a láng fölé tartjuk, egy utolsó forgatásra.

 

 

 

 

Előny: A legfontosabb, hogy szélálló, tehát bárhol használható. Lángja hegyes, pontos és jól irányítható.

Hátrány: Nem minden esetben látható a láng, ami rendkívül nagy hátrány, mint jelen darab esetében sem. Továbbá felforrósodhat a nyomógomb körül és fárasztó lehet a tartása, de ez a gyújtó kialakítástól függ. A láng hőfoka magas, így nem megfelelő használata esetenként problémás lehet.

Vannak olyan fajták, amiknek, úgymond, színezett a lángja, hogy látható legyen a vonala. Vásárlás előtt ezért is mindig meg kell nézni, hogy milyen a láng formája és színe.

 


 Szúróláng / Jet Flame

IMG_2464.JPG   A legjobb technikai kivitelezésű gyújtóeszköz. Használata teljesen megegyezik a vihargyújtó szerintivel: tisztes távolságból történő vízszintes pörkölése a szivar talpnak, majd apró pöffentések közben még egy utolsó, lezáró égetés.

 

 

 

 

 

 

Előny: Szélálló, nagyon pontos, könnyű kezelés és látható láng.

Hátrány: Fárasztóvá válhat a tartása, de ez megint csak a kialakítástól függ. A láng hőfoka nagyon magas, így annak nem megfelelő használata kellemetlenségeket okozhat.
   Hűvös időben nehézkesen gyullad meg.

Jelen darabok (Mega Jet ; D fém) egyetlen egy lángadó szeleppel rendelkeznek, aminek a mennyiségével én tökéletesen elégedett vagyok. Persze nem hagyhatom ki, hogy ne jegyezzem meg, miszerint ennél nagyobb számú (akár négy is lehet) gázadagolós kivitelezésűek is léteznek. Kinek mire van igénye.

 

 

                                                  
                             

komment
Címkék: start
süti beállítások módosítása