Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

- SZIVAROS.BLOG.HU -

Szivarokról, szivarkellékekről és szivarozással kapcsolatban.

HYGROMETER / PÁRATARTALOM MÉRŐ

2014. szeptember 18. 07:00 - Herr_Jürgen

IMG_2526.JPG

A hygrométer, vagy más néven páramérő, a humidor belső részében lévő nedvesség mértékét mutatja, % -os formában. Ezen érték megfelelő szinten tartása, nélkülözhetetlen a szivarok minőségi állapotára nézve.

Túl alacsony nedvességtartalomnál, azaz 65% alatt, a szivarok kiszáradnak, elrepednek és ezáltal teljesen tönkremennek. A kiszáradás során nem csak az állaguk rongálódik, hanem szinte teljesen elvesztik aromájukat és ízüket. Nagyon gyors lesz az égése és az ízvilága is keserűvé válik. Fokozatos és óvatos újranedvesítés során a szivarok állagra feljavulhatnak, de ízvilágukat ez sem fogja az eredeti minőségre visszaállítani.
Túl magas százalékértéknél, azaz 72% felett, az átnedvesedett szivarok borítólevele nagyon könnyen elpattan, mivel már nem bírja magában tartani a "felhízott" összekötőleveleket. A külső károkon kívül pedig nagyon problémássá és rossz minőségűvé fog válni a szellőzés, mivel állandó lesz az eldugulás és a félreégés. Ízei szintén nagy mértékben károsodnak, már amit egyáltalán majd érezni lehet belőlük. Ebben az esetben a humidort szellőztetni, illetve a párásítót egy kicsit ki kell tenni száradni.
A legfontosabb, hogy a szivarok számára a legideálisabb páratartalom 65% - 72% között mozog. A hőmérséklet 20°C +/- 3°C környékén a legkedvezőbb, természetesen közvetlen napfénytől védve.

Alapvető szempontok szerint két változat létezik, az analóg és a digitális.

                                  

Analóg

IMG_2527.JPG  A képeken látható változatok a legáltalánosabb verziók, amiknek a beszerzése is könnyű.
  A minőségüket és megbízhatóságukat illetően viszont erős kétségek merülnek fel. Gyakori a +/- 3% eltérés a valós értékektől, többszöri beállítás után is. Bár megjegyezném, hogy nem feltétlenül van így minden darab esetében, de többségében sajnos igen.
  Hátlapjukon lyukak láthatóak. A belső felépítésük szerint egy fémspirálra van (kisebb, és nagyobb változat) a mutató rögzítve, amit a számokkal ellátott kartonlapon vezettek át.

  Ezen, általános darabok helyett érdemes egy teljes mértékben megbízható hajszálhygrométert vásárolni.

   Kalibrálásának legegyszerűbb módja az úgynevezett sós módszer. Ehhez kell egy légmentesen zárható doboz, egy kupak só és nagyon kevés víz. A kupak sóba annyi vizet engedünk, hogy annak állaga kásássá váljon. Ezt és a hygrométert (érdemes hátlap nélkül) a dobozba beletéve, majd lezárva, egy estén át pihentetni. A páramérő kivételekor a mutatott értéknek 75% -on kell lennie. Ellenkező esetben, kézzel kell a mutatót beállítani. Ekkor jön jól, ha nincs a hátlapja rápattintva, mert annak levétele igen időigényes és a leszerelés közben már változhat az érték. A kartonlapot biztosan tartva kell a másik kézzel elmozdítani a fémtekercset a rögzített részénél fogva és 75% -ra tekerni.

 

Digitális

IMG_2528.JPG  Gyárilag kalibrálva vannak, tehát bekapcsolás után már azonnal el is lehet helyezni a humidorban.
  A kijelzőjén a hőmérséklet is látható, ami szintén nagy pozitívuma egy ilyen készüléknek. A változó értékeket gyorsan felismeri és pár másodpercen belül már mutatja is.
  Mint szinte minden esetben, itt is érdemes nagyobb összeget áldozni egy igazán megbízható mérőre, mert mint a képen is látható, +/- 3% -os az eltérés a két változat között. A kisebb darabnak is vannak megbízhatóbb fajtái, de az Angelo mindig tökéletes.

Az utóbbi darabról bővebben itt lehet böngészni, olvasni.

 

 

                                     
                      

komment
Címkék: humidor
süti beállítások módosítása