Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

- SZIVAROS.BLOG.HU -

Szivarokról, szivarkellékekről és szivarozással kapcsolatban.

A HUMIDOR BEÜZEMELÉSE

2014. szeptember 25. 06:58 - Herr_Jürgen

IMG_2557.JPG

Miután sikerült a személyes igényeknek megfelelő tárolókapacitású, méretű, formájú és kialakítású humidort beszerezni, a szivarok bepakolása előtt még van egy igen fontos folyamat. Ez valójában nagyon egyszerű, de időigényes munka, ami természetesen megéri az áldozatot.
Elsősorban szükség lesz egy kis tálra, ami méretét tekintve belefér a humidorba, egy törlőkendőre, ami teljesen új és steril, illetve nem papír alapanyagú. Végül desztillált vízre és egy kis, műanyag lapra vagy zacskóra.

                                          

A folyamat

1.) A tálba öntött desztillált vízbe megmártjuk a kendőt, majd kifacsarjuk azt. A lényeg, hogy az anyag érezhetően nedves legyen, de ne csöpögjön belőle a víz.

2.) A humidor belső felületét elkezdjük átnedvesíteni vele. Én a kendővel való nyomkodást ajánlom a kenegetés helyett, mert a cédrus felülete időnként kicsit durvább lehet, amiben megakadhat a textil. Persze lehet húzni is, csak óvatosan.
   Nem kell áztatni a fát, csupán mértékkel bevizezni. Amikor a kendőben nincs több folyadék, újra kell mártani és folytatni a cédrusfa előkészítését az előbbiekben leírt módon.

3.) A nedvesítés jól látható a cédrusfán, mivel némileg sötétebbé válik a színe. Egyébként a vizes cédrusfa kellemes illata is egyre jobban érezhetővé válik.

3.) A humidor belső részének összes pontját (sarkok, szélek) és kiegészítőjét (polcok, elválasztók) be kell kenni.

4.) Amikor a humidor minden része kész, lecsukva pihentetni kell. Ez maximum fél órát jelent, ami idő alatt a fa magába szívja a rákent desztillált vizet.

5.) Kinyitva, a belső felület visszanyerte eredeti, világosabb színét. Ezt követően még legalább három alkalommal meg kell ismételni a teljes nedvesítést. Minden részt újra bekenni, majd becsukni és pihentetni.

6.) A többszöri kenést követően még egyszer szükség lesz a benedvesített kendőre. A humidorban elhelyezett műanyag zacskóra vagy lapra kell helyezni, a dobozt becsukni és lehetőleg egy éjszakán át így is hagyni.

7.) Amikor mindez megvolt, végre bele lehet tenni a párásítót, a hygrometert és a szivarokat.

 

Kiegészítés

Természetesen lehet, hogy hirtelen túlságosan magas lesz a páratartalom, de aggodalomra semmi ok. Abban az esetben, ha kettő vagy három nap múltán sem történik semmilyen csökkenés, cédruslapokat kell a szivarok mellé bepakolni, amik magukba fogják szívni a nedvesség egy részét. Ezeket persze egy idő után ki kell venni és hagyni, hogy kiszáradjanak, majd ha szükség van rájuk, újra a humidorba tenni. Cédruslapok hiánya esetén marad a szellőztetés, de gyakori figyelem mellett.
A magas nedvességtartalom csökkentésének másik módja a rizs használata. Elvileg egy tál, nagyobb mennyiségű rizsnek jó a nedvszívó képessége, de őszintén bevallom, nekem soha nem nyújtott segítséget.

Évente egy, vagy talán két alkalommal érdemes újra nedvesíteni a humidort. Ebben az esetben viszont nem kell egy alkalommal háromszor vagy négyszer átkenni és pihentetni.

 

                                                             
                                 

komment
Címkék: humidor
süti beállítások módosítása