1.) Alaptényezők
Név: Hunor Cigars
Típus: TRADITIONAL ; FINE
Hossz: 85 mm
Gyűrűméret: 10 mm
Készítése: Gépi sodrású.
Hol készült: Magyarország (Róna Dohányfeldolgozó Kft.)
Magyarországi forgalmazó: Róna Dohányforgalmazó Kft.
Ár: 400,- Ft ( 1 doboz / 5 szál )
Értékelés (1 – 5 -ig): 3
2.) Külsőségek
Csomagolás: Egyszerű és vékony kartondoboz, békeidőbeli hangulattal. Régi / új doboz.
Forma: Többnyire egyformán egyenes a külsejük. Súlyuk könnyű, állaguk száraz és időnként üreges. A fejrész elkeskenyedő és vágott.
Borítólevél (szín, állag szerint): A Traditional -nak sötétbarna míg a Fine változatnak normál barna ( közös kép ). Mind a két verzión találhatóak sötét foltok. Felület téren a Traditional -nak durvább és rögösebb a borítólevele, mint a Fine -nak. Állapotuk viszont nagyrészt egyező mértékben gyűrött, de feszes. Az összekötőlevél dohányfólia, azaz kisméretűre aprított és préselt dohánylap.
Egy dobozon belül az öt szálból átlagban kettő csúnyább szokott lenni mint a többi. Sérült, elrepedt borítólevél, behorpadt test... stb. Mindezek viszont nem rontanak a fogyasztásán.
Gyűrű: Nincs.
Illat (gyújtás előtt): Száraz dohány.
3.) Gyújtás után
Égése: Lassú, kicsit hullámzik.
Szellőzés: Könnyű. Kivéte, ha a talp rész nagyon szűkre van kialakítva. Ez utóbbi esetben csak újra kell vágni.
Íze: Száraz, fanyar és tömény dohány, mind a kettő változatnak. Ugyanakkor időnként vannak meglepően jobb és sajnos rosszabb minőségűek is.
Erősség: Erős. A Traditional sokkal "kaparósabb".
Füst: Mennyisége nagy, ereje csípős, szaga bagós.
Hamu: Sötétszürke, nem hullik.
Változások fogyasztás közben: Igazán mértékadó különbség nincs a Traditional és a Fine között. Leginkább az erős fanyarság dominál, végig. Füstje nagyon csípős az orron való kiengedéséhez, egyáltalán nem ajánlott, semmilyen mértékben.
A keserűség állandó, aminek az intenzitását némi idővel enyhülni érezheti a fogyasztó, de elmúlni nem fog. A szivarka végére érve némi tölteléklevél köpködés előfordulhat. A test is lepuhul, de nem esik darabjaira.
Fogyasztási időtartam: kb.: 15 - 20 perc
4.) Ajánlás
Mikor jó: Sörözéshez, kávézáshoz, nyitott helyen. Ajándékozásra nem alkalmas.
Milyen gyakran: Bármikor.
Megéri -e: Olcsó, magyar és a méretei is jók. Csomagolása egyszerű, a szivarkák formára, állagra, de még ízre is igen változóak. Szaguk és a fogyasztásuk hagy némi kívánnivalót maga után, ugyanakkor időnként vannak kivételesen jó minőségűek is.
Leginkább a "durva" kifejezés illik rá. Átlagos, vannak ennél sokkal rosszabb fajta rövidszivarok, de jobbak is.
Viszont abban az esetben, ha szűk a fejrész, szinte biztos, hogy sűrű, sötét és nagyon rossz ízű, barna váladék gyűlik össze a rossz összetétel miatt. Erre nagyon figyelni kell, de egy újravágással "orvosolni" lehet.
Kiknek ajánlom: A száraz, rövidszivar kedvelők számára teljesen kielégítő.