Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

- SZIVAROS.BLOG.HU -

Szivarokról, szivarkellékekről és szivarozással kapcsolatban.

SZIVAR

2013. szeptember 12. 07:00 - Herr_Jürgen

Fénykép 0649.jpg

   A szivart és annak élvezetét sokan, többek között, hobbiként, életstílusként vagy egy bizonyos érzésként emlegetik. Természetesen nagyon eltérő hozzáállása van az embereknek minderről. Más egy pipázó, cigarettázó, hölgy vagy férfi, vagy bárminemű dohányfajtát nem fogyasztó egyén számára.
    Én, személy szerint, nem tudom pár szóval vagy mondattal olyan módon leírni, amit a szivarozásról gondolok és érzek, hogy teljes mértékben elégedett is legyek a megfogalmazásommal. Ez számomra igen bensőséges, pótolhatatlan és egyedi időtöltés, ami sokkal több egy hobbinál, életstílusnál vagy egyszerű rajongásnál.
    Őszintén restellem, hogy a bejegyzést ezzel a kijelentéssel kezdjem, de aki szintén ilyen viszonyban van a szivarozással kapcsolatban, mint én, megérti a hozzáállásomat.

   Ezen dohánytermék elnevezésének eredete igen változatos. Jelen esetben nem is szeretnék ezzel komolyabban foglalkozni, de érdekességképpen pár dolgot azért megosztanék.
    A 14. században a spanyol hódítók a maja néppel találkozva ismerkedtek meg a szivarokkal, ahol magát a dohányzást „sikar” –ként emlegették. Ez spanyol nyelvre átalakulva „cigarró” lett. Az idő múlásával a 19. században az angol megfelelője már a „segar” szó, amiből végül a „cigar” fejlődött ki.
    Mindezzel persze nem azt állítom, hogy így is történt, csupán egy kis különlegességgel kívántam a témához hozzászólni.

 


Megjelenés

   A szivarokat, szálankénti vagy különböző dobozos kiszerelés esetében is, egyenként becsomagolva szokták a vásárlóknak kínálni. Ezek lehetnek celofán, alufólia vagy más, különböző anyagokból készült (üveg, alumínium, műanyag, fa, egyéb) csőtokok.
   A dobozokban elhelyezett szivarok nem minden esetben vannak az előbbiekben felsorolt módon előkészítve. Pl.: Cohiba - Cabinet.


Szerkezet/felépítés

   Három alkotórészből épül fel egy szivar. Tölteléklevél, összekötőlevél és borítólevél. Ezen elemek mindegyikéhez különböző fajta és módon előkészített dohányleveket használnak.
   Egy igazi prémiumszivar elkészítésének minden fázisa kézzel történik (pl.: H.Upmann), de természetesen olyan termékek is vannak, amiknek egyes munkafolyamatai gépesített (pl.: Jose L Piedra).


Tölteléklevél: Ez a szivar alapvető eleme, ami több, különböző fajta és méretű dohánylevelek összefogott együtteséből áll. A legjobb esetben longfiller (egész dohánylevél), de mediumfiller (tépett, maradék dohánylevél) is lehet. A szivar ízbeli tulajdonságainak legfőbb meghatározói ezek a levelek.

Összekötőlevél: Egyetlen levél, azaz a középső réteg, ami a tölteléklevelek kötegét összetartja és mindemellett formát is biztosít a leendő szivarnak. Ezt a „csomagot” nevezik báb -nak.
   Ezen kívül fontos szerepe van az egyenletes égés kialakításában.

Borítólevél: A legjobb minőségű és állagú levélfajta, amit spirál alakban sodornak a báb –ra. Ez adja meg a szivar arculatát.
   Gyakran említik, hogy a világosabb levelek a szivar enyhe, a sötétebb árnyalatú darabok pedig az erősebb jellegre utalnak. Ez egyáltalán nem minden esetben reális, pl.: Capadura - 898 Series.

 


Égése

   A megfelelő gyújtást követően az egyenes vonalban haladó parázs a felhasznált levelek és az előállítás minőségére utal. Ez minél szabályosabb, annál jobb.
    A hamu tartása és az állaga szintén a minőségi értéket mutatja. A határozott, erős tartás a jó konstrukciót és alapanyagokat bizonyítja.

 


Ízek/aromák

   Rendkívül sokfélék, különlegesek és egyediek lehetnek. Egy szivar aroma és ízbeli tulajdonságai az összetételekor felhasznált különböző dohánylevelek mennyiségétől, minőségétől és fajtájától függ. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy ezeket a leveleket eltérő módon tárolják, érlelik (esetenként évekig) és akár pácolhatják is.
   Különbségek vannak az ízek intenzitásának és karakterességének a szintjeiben, aromái pedig az egyszerűtől az igen összetettig terjedhetnek.
   Mindaz, amit egy kiváló szivar sűrű és selymes füstfelhőjében tapasztalni lehet, többnyire szubjektív. Ezek felismeréséhez idő és tapasztalat kell, viszont nagy segítség lehet ebben ez a körtáblázat. Ennek a részletesebb és összetettebb változata itt található.

   Némely szivarosok előszeretettel fogyasztanak pöfékelés közben különböző italokat. Ez a lehetőség esetlegesen a szivar ízvilágát gazdagíthatja. Ugyanakkor egyáltalán nem előírásszerű tevékenység. Vannak, akik rumot, konyakot vagy whisky –t szeretnek kortyolgatni, nem szokatlan a bor vagy a sör, a különböző kávék, de a szálas teák is szóba jöhetnek. Természetesen az egyszerű víz is teljesen elfogadott.


Tárolása

   A szivarokat csomagolásuk (celofán, csőtok… stb.) eltávolítása után, minden esetben a megfelelő páratartalmú (65 - 72%) humidorban kell tartani legalább másfél hétig, mielőtt a fogyasztásra sor kerülne. Mindez nélkülözhetetlen, ha a tulajdonos maximális élvezetre törekszik. Az ilyen módon tárolt szálak sokáig megőrzik kiváló állagukat, illatukat és aromáikat, amik idővel még javulhatnak is.

Árak

   A magyarországi árak sajnos rendkívül magasak sok más országokéhoz képest. Bizonyos esetekben az itthoni érték duplája a külföldinek, ami igencsak elkeserítő.
   A hazai piacon azért szerencsére lehet még kapni viszonylag alacsony összegekért megfelelő darabokat is. Megjegyezném, hogy a magas ár nem mindig van a megfelelő arányban a minőséggel. Ezért nem szabad azt gondolni, hogy a 3000,- Ft –os szivar minden esetben sokkal jobb lehet, mint egy 1000,- Ft -os. Pl.: Gurkha / Puros Indios - Piramide

   Többek között, talán ezért a legnehezebb a választás. Ehhez szeretnék még egy kis segítséget nyújtani. A következőkben a megfelelő ár/minőség arányú darabokat igyekszem felsorolni.

 - Az első kategóriában többnyire mindennapos fogyasztásra alkalmas, kellemes és pihentető időkre szánt szivarok szerepelnek.
 - A második kategóriában leírt termékek minden darabja kiváló élvezetet tud nyújtani, komolyabb órákra.
 - A prémium bekezdésben szereplő darabok pedig abszolút felsőszintű termékek.


Ajánlás

Egyszerűbb kategória:

 

3x3
Belinda
Hacienda De Veracruz
Jose L. Piedra
Miranda - Reserva Especial
Partagás
Príncipes
Puros Aliados
Puros Indios
Quintero
Santa Clara 1830 - Gran Reserva
Te - Amo WSS - Cuba
Te - Amo WSS - Dominicana
Troya
VegaFina



Közepes kategória:

 

A.Turrent - Edición Especial
A. Turrent - Tradicional

A. Turrent - Triple Corojo
A. Turrent - Triple Play
Capadoro
Capadura - 808 Series
Carlos Torano - Exodus
Cienfuegos
Guillermo Leon
La Aurora - Coronas
La Aurora - Double Corona
La Aurora - Traditional Rotchild

M (La Maguana)
Miranda
Revolution
Romeo y Julieta
Te - Amo WSS - Mexico
Te - Amo WSS - Nicaragua
Veracruz

 

 

Prémium kategória:

 

Cohiba
Herman Upmann

Hoyo de Monterrey
La Aurora - Barrel Aged

Leon Jimenes
Oliva
Punch
Romeo y Julieta - Churchill

 

                                                         
                                    

1 komment
Címkék: type
süti beállítások módosítása