1.) Alaptényezők
Név: Vasco da Gama
Típus: No.2 MADURO CORONA (szabvány méretezés szerint Panatela)
Hossz: 150 mm
Gyűrűméret: 18 mm
Készítése: Gépi sodrású.
Hol készült: Németország ( Arnold André GmBH - The Cigar Company )
Magyarországi forgalmazó: DanCzek Hungary Kft.
Ár: 590,- Ft
Értékelése a kategóriáján belül (1 – 5 -ig): 4
2.) Külsőségek
Csomagolás: Celofán fólia, amin belül a szivarra cédrusfahenger van feltekerve.
Forma: Egyenes és szabályos. Súlyra átlagos, tapintásra száraz a felülete, de az állaga rugalmasnak mondható. Fejrésze vágott.
Borítólevél (szín, állag szerint): Sötétbarna és igen foltos. Néhol apró, világos pöttyök, máshol pedig sötét foltok láthatóak rajta, azaz levélhibák (ezen tulajdonságok semmilyen mértékben nem módosítanak az élvezeti szinten). Felülete helyenként gyűrött. Erezete csupán néhány, nagyobb érszálból áll.
Szálanként erősen változó jellemzők.
Gyűrű: Nem az igazi.
Illat (gyújtás előtt): Édes, sajátos.
3.) Gyújtás után
Égése: Gyors, de egyenletes.
Szellőzés: Könnyű.
Aroma: Fa, erős dohány és időnként kakaóbab.
Erősség: Közepes.
Füst: Mennyisége nagy és erős, az illata viszont egyáltalán nem rossz.
Hamu: Szürke és puha ami könnyen leeshet. Kicsit hullik a pernye is, figyelni kell rá.
Változások fogyasztás közben: Finom és jó kezdés, mivel nem jelentkezik a széna / szalma. Helyette inkább a tömény és testes dohányíz, némi fás jelleggel. Füstje száraz, emiatt pedig nélkülözhetetlen valami folyadék bevitele. Ízei, erejüktől eltekintve, ekkor még nem igazán tartósak.
Az első harmadot követően az ízek tovább karakteresednek és idővel be is töltik sajátos jellegzetességükkel a szájüreget, ami enyhe bizsergést is kialakíthat. Időnként az utóízben mintha kakaóbab is szerepelne.
A szivar felétől kezdve a főíznek számító sötét dohány és a fás mellékíz hosszan tartóvá válik. Fontos nagyobb szüneteket tartani két pöffentés között, mint általában más szivaroknál, mert ez a szivar nagyon könnyen túlmelegedhet. Az pedig nagyon sokat ront az ízén.
Mindezek után a szivar stagnál, semmilyen érdembeli változás nem történik. Érdemes még említést tenni arról, hogy a szivartest fokozatosan egyre puhábbá válik az égés alatt, ezért érdemes a szivartálba lerakni és pihentetni két szippantás között, ellenkező esetben, azaz folyamatosan kézbentartva, könnyen deformálodhat.
Fogyasztási időtartam: kb.: 30 - 40 perc
4.) Ajánlás
Mikor jó: Jókedvű társaságban, italozgatás közben és akkor is kifejezetten barna sörrel. Ajándékozni azon személyek számára érdemes, akik időnként gyújtanak rá egy szivarra és csakis alkohol mellett.
Milyen gyakran: Bármikor.
Megéri -e: Igen. Ez a fajta szivar pontosan annyit ér, amennyit elkérnek érte. Megjelenése hangulatos, maga a szivar kicsit csúnyácska, de különösebben nem számít, mert a sötét színe imponáló. Ízei egyszerűek és férfiasak. Önmagában felejthető darab, de vannak ennél sokkal rosszabb szivarok.
Ez egy olyan szivar, amit egy vidám este alkalmával "csak úgy" mellékesen elpöfékel a fogyasztó, sörözés közben. Ajánlott fogyasztás előtt legalább másfél hétre humidorban tartani, hogy kicsit "magához térjen".
Személyes véleményem szerint sokkal jobb mint a Claro változata.
Kiknek ajánlom: Kezdőknek és barna sört kedvelő, alkalmi szivarosoknak.