Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

- SZIVAROS.BLOG.HU -

Szivarokról, szivarkellékekről és szivarozással kapcsolatban.

SZÁRAZ / RÖVIDSZIVAR

2013. augusztus 22. 07:00 - Herr_Jürgen

henry 014.jpg   Ezen szivartípust Holland, illetve európai szivarnak is szokták nevezni. Ez részben kicsit megtévesztő, mert egy szivar akkor is száraz állagú lehet, ha nem Európában készült. Jó példa erre a King Edward szivar, ami az Egyesült Államok terméke.

   Legfőbb jellemzője, hogy (a nevéből is következtethetően) nem kell humidorban tárolni, mint a normál vagy a prémium szivarokat. Abban az esetben, ha mégis humidorba kerülnek, változó időn belül erősen lepuhulhatnak és tönkremehetnek. Ajánlott őket bontatlanul, mondjuk egy szivardobozban tartani, napfénytől védett és hűvös, de nem száraz helyen. Huzamosabb ideig sem érdemes őket tartogatni, mert csak romolhat az állapotuk.
   Tapasztalataim szerint, ha pár napra (min. 2 - max. 5) humidorban tartom őket, némileg javulhat az ízviláguk, de ez folyamatos figyelmet igényel.

 

 

Szerkezet/felépítés

   Az előállításuk jellemzően gépi, futószalagos technikájú. Előfordulhatnak viszont olyan fajták is, amiknek valamilyen munkafolyamata kézzel történik, mint a magyar Don Alfredo -nak. Ebben az esetben a szivar báb részét (töltelék + összekötőlevél) gép állítja össze, de a borítólevelet kézzel teszik rá.
   A gyártás során felhasznált dohánylevelek mindegyike különböző módszerrel szárított.

Töltelékként vágott dohányt használnak, ami lehet apró és vékony (shortfiller), vagy esetenként közepes méretű (mediumfiller).

Összekötőlevélnek (ha van) időnként dohányfóliát vesznek igénybe. Ilyen a szintén magyar Hunor rövidszivar.

Borítólevél is lehet dohányfólia. Nagyon sok ilyen termék van, erre a legjobb példa a Handelsgold - Nr. 100 Königsformat.

 

 

Ízek/aromák

  Az élvezeti szintjük teljesen más, mint a megszokott, "normál" szivaroknak. Száraz állaguknak köszönhetően túlnyomórészt a széna/szalma, gyógynövény és a dohányíz az uralkodó. Jellemző a fanyar, keserű mellék/utóíz, de természetesen vannak kifinomultabb és könnyedebb változatok. Ez utóbbiaknak van némi dió/mogyoró, fa, esetenként kávé vagy cserzett bőr íze.
  A nem kifejezetten kellemes ízek ellensúlyozására, vagy éppen elnyomására, nagyon gyakori a különböző ízesítések, aromásítások használata. Ebben az esetben sajnos előfordul, hogy nem a legjobb párosítást alkalmazzák. Különösen kellemetlen, ha a füstnek édes vanília és cherry íze van, amit kiengedve keserű dohányíz zár a szájüregben. Viszont vannak meglepően jól eltalált és megfelelő mértékben ízesített darabok is.
  Sok esetben érdemes ilyen szivarok pöfékelése közben valamilyen folyadékot inni, mert erősen szárító hatásúak. A méretekhez igazodva szó lehet különböző fajtájú kávékról, erősséget figyelembe véve szálas teák vagy csak egyszerűen víz. Alkohol is szóba jöhet, azokból is a minőségi bor és a sör (kifejezetten a barna). 

 Árak

  A száraz/rövidszivarok sokkal egyszerűbb árkategóriás darabok, mint normál társaik. Ennek a felhasznált dohánylevelek minősége, előkészítése, a termékek előállításának módja az indok.
  Az alacsony vagy éppenséggel magas ár nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szivar borzasztóan rossz vagy kiemelkedően jó minőségű lenne. Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni:

Ajánlott natúr termékek:
   Clubmaster - Elegantes Brazil
   Henri Wintermans - Corona De Luxe
   Henri Wintermans - Half Corona
   Vasco Da Gama - No.2 Maduro Corona
   Villiger - Curly


Ajánlott aromásított/ízesített termékek:
   Backwoods - Black Aromatic
   Dannemann - Moods Tubos
   Handelsgold - Sweet Chocolate
  

Ínyenceknek egy igazán különleges, natúr fajta:
    Toscano - Classico
  
  

                                                             
                                 

komment
Címkék: type
süti beállítások módosítása